FSRU Αλεξανδρούπολης: Τελείωσαν οι μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές μετρήσεις από την Metocean
Την ολοκλήρωση των μετεωρολογικών και ωκεανογραφικών μελετών στην περιοχή χωροθέτησης του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης και της μελέτης βασικού σχεδιασμού (FEED) για το σύστημα αγωγών ανακοίνωσε η εταιρεία Metocean Services International, η οποία και είχε αναλάβει το σχετικό έργο.
Η MSI αποτελεί κορυφαία εταιρεία με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο, η οποία εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες συλλογής μετεωρολογικών και ωκεανογραφικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενώ διαθέτει σχετικό εξειδικευμένο προσωπικό.
Η συλλογή και επεξεργασία των μετεωρολογικών και ωκεανογραφικών δεδομένων αποτλεέι αναπόσπαστο κομμάτι για τον ασφαλή και άρτιο σχεδιασμό του FSRU Αλεξανδρούπολης, όπως υπογραμμίζεται και σε σχετική ανακοίνωση της Gastrade.
Το έργο
Να θυμίσουμε ότι το έργο αναπτύσσεται από την Ελληνική εταιρεία GASTRADE Α.Ε. και περιλαμβάνει μια υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (“FSRU”) για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση ΥΦΑ (LNG), η οποία θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ένα σύστημα αγκυροβόλησης και ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα παραδίδεται το φυσικό αέριο στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (“ΕΣΜΦΑ”) και εν τέλει στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Ρουμανία μέχρι την Ουκρανία και την Ουγγαρία.
Το FSRU θα έχει ονομαστική δυναμικότητα αεριοποίησης και εξαγωγής 530 εκ. καν. κυβικών ποδιών ανά ημέρα (“mmscfd”), που αντιστοιχεί σε 600.000 καν. κυβικών μέτρων ανά ημέρα (5,5 δισ. κ. μ. ετησίως) και μέγιστη τεχνική δυναμικότητα αεριοποίησης και εξαγωγής 800 mmscfd, που αντιστοιχούν σε 950.000 καν. κ. μ. ανά ημέρα (8,3 δισ. κ. μ. / έτος).
Σημειώνεται ότι, με βάση τον προγραμματισμό της Gastrade, η τελική επενδυτική απόφαση για τον πλωτό σταθμό LNG θα έχει ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους και το έργο αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Να αναφερθεί, τέλος, ότι η μετοχική σύνδεση της εταιρείας του FSRU, επιδιώκεται να απαρτίζεται από πέντε μετόχους: Τη Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), τη ΔΕΠΑ (20%), τη ΒΕΗ (20%), τη Gastrade του ομίλου Κοπελούζου (20%), και έναν 5ο επενδυτή, επίσης με 20%, το οποίο και θα έχει εξαγοράσει από τη Gastrade (σήμερα έχει 40%).
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του energypress, ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% της Gastrade έχει εκφράσει η ρουμανική Rompetrol.
Πηγή: energypress.gr