Κίνα: Εφικτοί οι κλιματικοί στόχοι μόνο αν ακυρωθούν τα νέα σχέδια για μονάδες άνθρακα, αναφέρει νέα μελέτη
Η Κίνα θα πρέπει να σταματήσει την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα ώστε να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους με τον πιο οικονομικά προσιτό τρόπο, σύμφωνα με όσα αναφέρει μελέτη ενεργειακού ινστιτούτου.
Ειδικότερα, η ενεργειακή στρατηγική της Κίνας για την επόμενη δεκαετία είναι υπό στενή παρακολούθηση, δεδομένου ότι αποσκοπεί στην κορύφωση των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030 και να συμμορφωθεί με μια δέσμευση ως μέρος της συμφωνίας του Παρισιού το 2015.
Με την οικονομική ανάπτυξη να καταγράφει τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 30 χρόνων, το Πεκίνο συνεχίζει να εγκρίνει νέες μονάδες άνθρακα, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων ρύπων του θερμοκηπίου θα αθετήσει τις δεσμεύσεις του.
Το Πεκίνο είναι σε θέση να αποσύρει τον άνθρακα και να βοηθήσει στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1.5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, όμως μόνο αν ξεκίνησει μια «δομημένη και βιώσιμη» στρατηγική κλεισίματος για την ελαχιστοποίηση του οικονομικού αντίκτυπου, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές της κυβέρνησης και το Πανεπιστήμιο Maryland Center για την Παγκόσμια Βιωσιμότητα.
Για την ώρα το δυναμικό της Κίνας σε μονάδες άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται σε 1,000 GW, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας.
Σύμφωνα με λενα ερευνητικό ινστιτούτο στηριζόμενο από την State Grid Corp, η Κίνα θα χρειαστεί ακόμη 1,250 με 1,400 GW σε μονάδες άνθρακα σε βάθος χρόνου για να διασφαλίσει σταθερή τροφοδοσία σε ηλεκτρική ενέργεια.
Πηγή:energypress.gr