Ώρα αποφάσεων για τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης - Ελάχιστα βήματα, μικρές προσδοκίες από τις επαφές με EuroAsia
«Από το μηδέν όπου βρισκόμασταν, βρεθήκαμε τουλάχιστον να συζητάμε». Η χαρακτηριστική αυτή φράση υψηλόβαθμου αρμόδιου παράγοντα του ΥΠΕΝ, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι χθεσινές συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με την Κυπριακή εταιρεία Euroasia ήταν μια θετική εξέλιξη, δεν είχε όμως θεαματικά αποτελέσματα που να επιτρέπουν υψηλές προσδοκίες.
Παρόλα αυτά θεωρείται πρόοδος ότι ο ΑΔΜΗΕ βρέθηκε και πάλι χθες στην Αθήνα στο ίδιο τραπέζι με την κυπριακή εταιρεία, σε μια τελευταία προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση και κοινή πορεία για την κατασκευή της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική – Κρήτη.
Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ περιορισμένα. Πρέπει μέχρι την Παρασκευή 4 του μηνός να έχει αποφασίσει, (μελετώντας όλα τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και ό,τι προέκυψε από τις χθεσινές συναντήσεις, αλλά και από συναντήσεις που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες), αν θα δώσει στήριξη στο συνολικό έργο PCI Αττική – Κρήτη – Κύπρος - Ισραήλ.
Στις 4 Οκτωβρίου συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, η οποία θα καθορίσει το νέο διετή ευρωπαϊκό κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος και η στήριξη της χώρας μας στη διασύνδεση της EuroAsia Interconnector στην πραγματικότητα θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που θα εντάξει ή θα απεντάξει το έργο που πρωθεί η Κυπριακή εταιρεία.
Το πολιτικό ζήτημα που θέτει η Κυπριακή κυβέρνηση, (η οποία χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι έχει ανάγκη τη διασύνδεση με Ελλάδα και Ισραήλ προκειμένου να άρει την ηλεκτρική της απομόνωση), έχει ειδική βαρύτητα, ωστόσο έχει απολύτως συνειδητοποιηθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση που θα δημιουργούσε προβλήματα στους εν εξελίξει διαγωνισμούς της «Αριάδνης» θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση τη διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο κ. Χατζηδάκης έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι το βασικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η ταχύτατη υλοποίηση του έργου, για το οποίο έχει ενημέρωση και εποπτεία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να έχει την ίδια θέση, ότι δηλαδή η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με Κύπρο και Ισραήλ είναι επιθυμητή από την κυβέρνηση, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική η διασφάλιση, εντός χρονοδιαγράμματος, της ενεργειακής ευστάθειας της Κρήτης.
Πηγή: energypress.gr