Το Plan B για υποδομές, συγκοινωνίες, ενέργεια σε συνθήκες κρίσης
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι πιο νευραλγικοί τομείς της οικονομίας, όπως συγκοινωνίες, μετρό, λεωφορεία, αεροδρόμια, λιμάνια, μαζί με την κρίσιμη αλυσίδα της ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία τους εφόσον εμφανιστούν κρούσματα στο προσωπικό, αλλά και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί να κηρυχθούν στο "κόκκινο" ολόκληρες περιοχές μετά από απότομη επιδείνωση της κατάστασης.
Βάρδιες σε λεωφορεία, τρόλει μετρό, προσωπικό ασφαλείας και συνθήκες επιφυλακής σε υποδομές όπως αερολιμένας Ελ.Βενιζέλος, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΕΥΔΑΠ, ΥΠΑ, υπηρεσίες που αφορούν την λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων, καθώς επίσης και μέτρα σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα που ευθύνεται για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της χώρας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ), κυριαρχούν στα πλάνα εκτάκτου ανάγκης που επικαιροποιούνται καθημερινά.
Στόχος όλων των παραπάνω είναι να μείνουν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστοι κομβικοί τομείς της οικονομίας που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπως οι συγκοινωνίες, τα κέντρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κ.ο.κ
Στην λογική αυτή κινείται το πλάνο που έχει εκπονήσει για υποδομές και συγκοινωνίες το υπ. Υποδομών και Μεταφορών, με τον Κ.Καραμανλή να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕΘ, του ΟΣΕ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την λειτουργία των εθνικών οδών. Αντικείμενο της συνεργασίας, η επιβεβαίωση και επικαιροποίηση πλάνων έκτακτης ανάγκης ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμβεί το επόμενο διάστημα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου για να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλουν.
Τα σενάρια στην ενέργεια
Στο μέτωπο της ενέργειας, έκτακτα μέτρα, όπως προσωπικό ασφαλείας και βάρδιες στα κέντρα ελέγχου των διαχειριστών του εθνικού συστήματος, στο δίκτυο καθώς και στις μονάδες της ΔΕΗ, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα. Έτοιμα είναι εναλλακτικά σενάρια για κρούσματα του ιού στους εργασιακούς χώρους και πλάνα ακραίας ζήτησης ρεύματος ή και φυσικού αερίου, εφόσον απαιτηθούν μέτρα καραντίνας για ολόκληρες περιοχές της χώρας κατά το μοντέλο της Ιταλίας.
Εντατικές απολυμάνσεις και καθαριότητα στους χώρους εργασίας, απαγόρευση χρήσης εστιατορίων που λειτουργούν εντός των επιχειρήσεων, τακτική θερμομέτρηση προσωπικού πριν την προσέλευση στην εργασία τους και φυσικά ακύρωση ταξιδιών στο εξωτερικό, ακύρωση συναντήσεων και αντικατάστασή τους με ψηφιακά μέσα επικοινωνίας (tele-conference), δίνουν το στίγμα.
Σε συνεχή επιφυλακή βρίσκονται ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, καθώς επίσης οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως οι ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, προκειμένου αν τυχόν παρουσιαστεί κρούσμα στο προσωπικό, αυτό να απομονωθεί άμεσα, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να αποφευχθούν σενάρια που θα έθεταν σε κίνδυνο την ηλεκτροδότηση και την ενεργειακή τροφοδοσία. Ετοιμες είναι λίστες με εργαζόμενους στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ εναλλακτικά σενάρια για τη μεταφορά εργαζομένων από άλλους τομείς των εταιρειών εκπονούνται και επικαιροποιούνται καθημερινά. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να μετριαστεί ο κίνδυνος διάδοσης του ιού, αποφεύγεται η επαφή του προσωπικού των κέντρων ενέργειας, εφόσον ανήκουν σε διαφορετική βάρδια.
Κοινός παρονομαστής αυτών των plan B που παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Κ.Χατζηδάκη την περασμένη εβδομάδα αλλά αναδιατάσσονται καθημερινά, είναι ότι σε όλα τα κρίσιμα πόστα της σπονδυλικής στήλης του συστήματος, όπως στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι ή στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα, θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή προσωπικό και βάρδιες, εφόσον χρειασθεί να απομονωθούν εργαζόμενοι σε θέσεις-κλειδιά, όπως για παράδειγμα στα control rooms και στις μονάδες. Στο ίδιο ακριβώς πλάνο κινούνται οι αρμόδιοι για το κέντρο ελέγχου του ΔΕΔΔΗΕ, όλα τα εργοστάσια της ΔΕΗ και όλες τις κρίσιμες για την εύθρμη λειτουργία του συστήματος υποδομές.
Πηγή:energypress.gr