ECON -Economy, ecology, construction
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσταση «Buy» για Όλες τις Ελληνικές τράπεζες από HSBC

18-11-2019

Αναβαθμίζει τις συστάσεις για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς από «hold» σε «buy», ενώ διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση «buy» για την Alpha Bank, σε νέα έκθεσή της η HSBC. Την ίδια στιγμή αυξάνει τις τιμές-στόχους για τις τρεις και μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank.

Για τη Eurobank η τιμή-στόχος αυξάνεται στο 1,04 ευρώ ανά μετοχή από 0,94 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3 ευρώ από 2,8 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,4 ευρώ από 3,1 ευρώ, ενώ αντιθέτως για την Αlpha Βank η τιμή-στόχος μειώνεται στα 2,48 ευρώ από 2,5 ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με την HSBC, το κλίμα προς την Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνεται, οι δείκτες καταναλωτικής και οικονομικής εμπιστοσύνης καταγράφουν άνοδο, τα spreads των κρατικών ομολόγων συρρικνώνονται και οι τιμές του real estate αυξάνονται, ωστόσο οι τιμές των τραπεζικών μετοχών υστερούν, μέχρι στιγμής, 

Προσπαθώντας να εντοπίσει την «αχίλλειο πτέρνα» στην επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, η HSBC εξετάζει τα προβλήματα στον τζίρο, τους κινδύνους από το de-risking καθώς και την ισχνή ποιότητα κεφαλαίου. Η ανάλυση της χρηματιστηριακής υποδηλώνει πως οι ανησυχίες των «αρκούδων» είναι υπερβολικές καθώς:

  • Οι αντίθετοι άνεμοι για τον κύκλο εργασιών από το de-risking θα πρέπει να αντισταθμίζονται από τις εισροές στα εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ ο κίνδυνος από την έλλειψη ανάπτυξης δανείων φαίνεται περιορισμένος. Οι τάσεις υποδηλώνουν πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
  • Η σχεδιαζόμενη μείωση των οργανικών προβληματικών στοιχείων ενεργητικού φαίνεται πως είναι εφικτή. Τα soft data παραμένουν υποστηρικτικά ενός θετικού αποτελέσματος. Οι περαιτέρω συστημικές λύσεις για την επιτάχυνση της μείωσης αυτής πιθανότατα θα είναι εθελοντικά, πρόσθετα και ως εκ τούτου θετικά για τις τράπεζες.
  • Η σχέση των DTS σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημαίνει πως είναι απίθανο να υπάρξει επανεξέταση του ευρωπαϊκού «χάρτη». Οι κρατικές σταθμίσεις κινδύνου θα έχουν περιορισμένη επίπτωση.

Η HSBC εκτιμά πως η αγορά θα συνεχίσει να εκπλήσσεται θετικά από την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με θετικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών και των θεμελιωδών στοιχείων των τραπεζών.

Παράλληλα εκτιμά πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αποδίδουν σε επίπεδο κερδοφορίας και ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, ενώ οι ενέργειες πολιτικής θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες της αγοράς για την ποιότητα του κεφαλαίου και μια πιθανή επιβράδυνση στα σχέδια για τα NPEs.

Η ανάλυση 

Για την Αlpha, κάνει λόγο για ανοδικό ρίσκο από το επιχειρηματικό σχέδιο. Εμμένει στην άποψή της πως η αγορά ανησυχεί υπερβολικά για τα εμπόδια στον κύκλο εργασιών και την καθυστερημένη επίτευξη του στόχου για μείωση των NPEs. Το βασικό σενάριο της HSBC υποδηλώνει πως η τράπεζα θα κάνει re-rating προς τον μέσο όρο των αντίστοιχων τραπεζών. Η εκκρεμής ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδίου δημιουργεί ανοδικό ρίσκο για τα κόστη ενώ υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω μείωση του ρίσκου του ισολογισμού. Δεδομένου του ξεκάθαρου αναμενόμενου καταλύτη, η Αlpha Βank είναι η προτιμώμενη επιλογή της HSBC με βάση το ρίσκο/ανταμοιβή.

Για τη Eurobank, σημειώνει πως τα έσοδα πιθανότατα θα αποδειχθούν υψηλότερα απ’ ό,τι των άλλων ελληνικών τραπεζών, θα εμφανιστούν νωρίτερα και θα είναι πιο αξιόπιστα, κάτι που σημαίνει πως το premium έναντι των άλλων τριών τραπεζών της αξίζει. Το βασικό σενάριο της HSBC υποδηλώνει πως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου για τη μετοχή μετά την εκκρεμή υλοποίηση του σχεδίου επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs, ενώ μια νέα εστίαση στα έσοδα και τα κόστη ή στην καλύτερη αξία για τα χαρτοφυλάκια που πωλούνται, παρέχει περαιτέρω περιθώριο ανόδου.  

Για την Εθνική, κάνει λόγο για μια καλύτερη εναρκτήρια θέση, που σημαίνει πως ο κίνδυνος για την επίτευξη του απαιτούμενου de-risking του ισολογισμού είναι χαμηλότερος για την τράπεζα. Κατά την HSBC, αυτό θα επιτρέψει στη διοίκηση να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στις δραστηριότητες που αποδίδουν και στη βελτίωση των αποδόσεων για τους μετόχους. Αν επιτευχθούν οι στόχοι, η HSBC βλέπει περιθώριο ανόδου 25% στις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του 2022 ενώ οι πρόσφατες τάσεις στις τιμές των ακινήτων θα μπορούσαν να αποδειχθούν επωφελείς για το μεγάλο απόθεμα των ενυπόθηκων NPEs.

Για την Πειραιώς, αναθεωρεί τη στάση της για τα CoCos και ενσωματώνει την απροθυμία του ΤΧΣ για αυξημένη συμμετοχή ή προσφυγή στις αγορές. Η χρηματιστηριακή αναμένει τώρα πως το CoCo θα αποπληρωθεί σταδιακά σε διάστημα 10 ετών χωρίς dilution για τους μετόχους. Θεωρεί πως η τράπεζα θα επανακτήσει το φυσικό μερίδιο αγοράς της στις προμήθειες και τα επίπεδα τζίρου της θα είναι τέτοια που θα είναι ευκολότερο να διατηρηθούν, κάτι που σημαίνει πως η κερδοφορία της πιθανότατα θα εκπλήξει θετικά.

Πηγή:energia.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή