ΥΠΕΝ: Προς ώρας παραμένουν το χρονοδιάγραμμα για την ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο προγραμματισμός για τις άλλες αποκρατικοποιησεις
Δεν αλλάζει, προς ώρας τουλάχιστον, το χρονοδιάγραμμα της προσεχούς Δευτέρας 23 Μαρτίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο “Energypress” αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Και τούτο παρότι στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει προβληματισμός για το αν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να είναι παραγωγική η διαδικασία και να εξασφαλίσει το μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων.
Ως σκεπτικό, η πρόθεση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία στις 23 Μαρτίου, στηρίζεται στη λογική ότι έχει ήδη δοθεί μια παράταση, ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν αποτελεί δεσμευτική διαδικασία και ότι τα αιτήματα για αναβολή προέρχονται προς το παρόν από ένα μικρό αριθμό επενδυτών, με τους υπόλοιπους να μην έχουν ζητήσει κάτι παρόμοιο.
Στην πραγματικότητα το ΥΠΕΝ, όπως άλλωστε και συνολικά η κυβέρνηση, κρίνουν ότι δεν είναι σκόπιμο να αρχίσουν να ανακοινώνουν παρατάσεις και αναβολές σε διαγωνισμούς, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ενισχύσουν την εικόνα ότι η οικονομική δραστηριότητα φρενάρει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ευρύτερο κλίμα σε μια ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Ακριβώς επειδή οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, η κυβέρνηση θεωρεί πως σε αυτή τουλάχιστον την φάση, οι οποιεσδήποτε αναβολές έργων, διαδικασιών και διαγωνισμών, μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσουν στην ούτως ή άλλως κακή ψυχολογία της αγοράς.
Επιλέγει επομένως να αφήσει τα πράγματα ως έχουν και να τα επαναξιολογεί ημέρα με την ημέρα, διατηρώντας όσο μπορεί αμετάβλητα τα χρονοδιαγράμματα, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα των αποκρατικοποιήσεων και δη των ενεργειακών, οι οποίες είναι και το φετινό βαρύ πυροβολικό.
Στην περίπτωση επομένως της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάποιοι αναζητούν ευκαιρία προκειμένου αυτή να παραταθεί για μήνες, σε αυτή την τουλάχιστον την φάση, η προθεσμία της 23ης Μαρτίου, προς ώρας, δεν αλλάζει.
Τούτο δεν σημαίνει ότι οι ραγδαίες εξελίξεις με τον κορονοιό δεν συσσωρεύουν σύννεφα πάνω από την υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων. Σε μια συγκυρία όπου οι εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο από τον ιό αναθεωρούνται σχεδόν καθημερινά επί τα χείρω, μετά την Ιταλία μπαίνει από σήμερα σε καραντίνα και η Ισπανία και το κλίμα διεθνώς βαραίνει ολοένα και περισσότερο, θεωρείται απίθανο όλο αυτό να αφήσει αλώβητο το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Κάποια για παράδειγμα από τα funds ή τα σχήματα που έχουν ή πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς για τις τρεις πιο εμβληματικές ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή αυτές για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την ΔΕΠΑ Εμπορίας και την ΔΕΠΑ Υποδομών, δεν αποκλείεται είτε να αναστείλουν κινήσεις σε αγορές με ακόμη υψηλό ρίσκο, όπως η Ελλάδα, είτε να περιορίσουν τα τιμήματα εφόσον παραμείνουν μέχρι το τέλος.
Στην περίπτωση πάντως της ΔΕΠΑ Υποδομών, τα πράγματα είναι διαφορετικά απ’ ότι με την Εμπορία. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει έξι funds και τρεις ενεργειακές εταιρείες, ωστόσο η διαδικασία μπορεί να παραταθεί μέχρις ότου να περάσει η καταιγίδα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ώρα των δεσμευτικών προσφορών μπορεί να οριστεί για το φθινόπωρο με την προσδοκία ότι έως τότε τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία θα έχουν εξομαλυνθεί. Η ίδια λογική ισχύει και για τις δύο άλλες ενεργειακές αποκρατικοποιπησεις που έπονται, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω πώληση του ΑΔΜΗΕ.
Πηγή:energypress.gr