ΣΠΕΦ: Χωρίς εξωραϊσμούς, το ΕΣΕΚ πρέπει να μας

ΣΠΕΦ: Χωρίς εξωραϊσμούς, το ΕΣΕΚ πρέπει να μας "πεί" πόσες θα είναι οι αναγκαστικές περικοπές στην απορρόφηση ρεύματος από φωτοβολταϊκά

10-12-2019

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πολλά θετικά στοιχεία στο ΕΣΕΚ και εκτιμά ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ο ΣΠΕΦ υποβάλλει σειρά πολύ σημαντικών παρατηρήσεων, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Υπουργείου.

Ποια είναι τα ελληνικά, ενεργειακά «έξυπνα» νησιά;

Ποια είναι τα ελληνικά, ενεργειακά «έξυπνα» νησιά;

10-12-2019

Το ένα μετά το άλλο τα ελληνικά νησιά μπαίνουν στη λίστα των ενεργειακά «έξυπνων», που θα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών δικτύων, τις μεταφορές, τη θέρμανση κ.λπ.

Στη δημοσιότητα οι οριστικοί κατάλογοι Συμμετεχόντων και Αποκλεισθέντων για τις δημοπρασίες ΑΠΕ της 12ης Δεκεμβρίου

Στη δημοσιότητα οι οριστικοί κατάλογοι Συμμετεχόντων και Αποκλεισθέντων για τις δημοπρασίες ΑΠΕ της 12ης Δεκεμβρίου

09-12-2019

Με απόφασή της, η ΡΑΕ προχώρησε στη δημοσίευση των οριστικών καταλόγων συμμετεχόντων στο στάδιο Β’ των Κατηγοριών Ι και ΙΙ, καθώς και του οριστικού καταλόγου Αποκλεισθέντων από το στάδιο της Κατηγορίας Ι για την διενέργεια των ανταγωνιστικών διαδικασιών έργων ΑΠΕ που θα λάβουν χώρα στις 12 Δεκεμβρίου 2019.

Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις – Φυσικό Αέριο: Σημειώσατε 1 - Έως 2,35 Δισ., το Επενδυτικό Κόστος για τα Νησιά  του Αιγαίου

Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις – Φυσικό Αέριο: Σημειώσατε 1 - Έως 2,35 Δισ., το Επενδυτικό Κόστος για τα Νησιά του Αιγαίου

09-12-2019

Το επενδυτικό κόστος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) του Αιγαίου με το ΕΣΜΗΕ εκτιμάται στα 2,15-2,35 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετική απόφαση της ΡΑΕ. 

Έρχονται τα πλωτά αιολικά πάρκα και στην Ελλάδα

Έρχονται τα πλωτά αιολικά πάρκα και στην Ελλάδα

09-12-2019

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη και στην Ελλάδα πλωτών αιολικών πάρκων έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς εντάχθηκαν στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, την ώρα που κολοσσοί σε αυτό τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η νορβηγική Equinor (γνωστότερη ως Statoil, πριν πάρει πράσινη κατεύθυνση) εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο.

Η ενεργειακή δημοκρατία μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων στο επίκεντρο ημερίδας της Ένωσης Αγρινίου

Η ενεργειακή δημοκρατία μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων στο επίκεντρο ημερίδας της Ένωσης Αγρινίου

08-12-2019

Με τη συμμετοχή των πολιτών να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και με την Ένωση Αγρινίου να χαρακτηρίζεται «συνεταιρισμός πρότυπο» και «παράδειγμα καλής πρακτικής», πραγματοποιήθηκε, στο κατάμεστο εσωτερικά και εξωτερικά Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, η ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τα αιολικά έργα και τα φωτοβολταϊκά.

Που φτάνει ο «λογαριασμός» της κλιματικής αλλαγής

Που φτάνει ο «λογαριασμός» της κλιματικής αλλαγής

08-12-2019

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για το κόστος της κλιματικής αλλαγής αν δεν κινητοποιηθεί άμεσα ο πλανήτης.

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για το κόστος της κλιματικής αλλαγής αν δεν κινητοποιηθεί άμεσα ο πλανήτης. Όπως σημειώνεται στο παραπάνω βίντεο υπήρξε έρευνα η οποία κατέληξε στο ότι αν η αύξηση της θερμοκρασίας αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς κελσίου (ήδη εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό), οι ζημιές θα φτάσουν περίπου στα 54 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του αιώνα. Με δυο βαθμούς άνοδο, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 69 τρισεκατομμύρια.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι μόνο οικονομικό. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά δυο βαθμούς θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του 99% των κοραλλιών ενώ εκτιμάται ότι η αλιεία θα χάσει το 50% της παραγωγής.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά επιπρόσθετα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων και εν τέλει την ικανότητα της ανθρωπότητας να επιβιώσει. Στις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνονται επίσης η μετανάστευση αλλά και οι συγκρούσεις μεταξύ κρατών. 

Αν μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό η ανθρωπότητα θα αποφύγει πολλά από τα παραπάνω. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει έως το 2030 να έχουν μειωθεί οι σημερινές εκπομπές ρύπων στο μισό και να μηδενιστούν ως το 2050.

Επιτεύγματα που καμιά γενιά δεν έχει καταφέρει…