ECON -Economy, ecology, construction
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πένη Χαλάτση: Τι ετοιμάζουν τα ΕΛΠΕ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

18-02-2020

Πλώρη για το φυσικό αέριο βάζουν τα ΕΛΠΕ τα οποία αναπτύσσουν ήδη μια πράσινη στρατηγική, αρχής γενομένης από τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στις ΑΠΕ με πιο πρόσφατη εξέλιξη τη σύναψη συμφωνίας με τη γερμανική Juwi για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, το φωτοβολταϊκό των 204 μεγαβάτ την Κοζάνη. 

Επόμενη πρόκληση για τον όμιλο αποτελεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας (τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%) για την οποία η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 6 Μαρτίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα «ελκυστική» αποκρατικοποίηση η οποία θα ανοίξει στον πλειοδότη πόρτες σε ένα ευρύ πελατολόγιο σε συνθήκες μια απελευθερωμένης πλέον αγοράς. 

Δεδομένων των συνθηκών, η αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το διαγωνισμό ενώ όσον αφορά στη συμμετοχή των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε την Δευτέρα με αφορμή τη συμφωνία του ομίλου με την Juwi, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι η εταιρεία θα υποβάλλει συμμετοχή ως ενδιαφερόμενη για την ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ δεν διευκρίνισε αν τα ΕΛΠΕ θα πορευθούν μόνα τους στο διαγωνισμό ή αν θα συμμετάσχουν από κοινού με την Edison.  

«Η Edison είναι κατά 50% συνέταιρός μας στην Elpedison. Βλέπουμε μια ανεξάρτητη και μια παράλληλη πορεία με την Elpedison για το φυσικό αέριο. Είμαστε σε συζητήσεις με την Edison. Είναι πρώιμο να πούμε αν θα κατεβούμε μόνοι μας. Μια συζήτηση μαζί τους θα γίνει πάντως γιατί είμαστε συνέταιροι», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη απόφαση επ’ αυτού.

Σόλο καριέρα

Ωστόσο, τα ΕΛΠΕ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν «σόλο καριέρα» σε αυτή τη φάση, όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr. «Τα ΕΛΠΕ δεν αποκλείεται να προσέλθουν μόνα τους στο διαγωνισμό, κάτι που θα ισχυροποιούσε τις διεκδικήσεις τους», αναφέρει πηγή της αγοράς ενώ προσθέτει ότι «η στρατηγική που τείνει να χαράξει ο όμιλος και οι συνεργασίες που έχει συνάψει με τον τρόπο που είναι δομημένες και με τον τρόπο που αναμένεται να εξελιχθούν κάποιες από αυτές, ίσως να υποδεικνύουν την συμμετοχή στο διαγωνισμό χωρίς να έχουν δίπλα τους την Edison».

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, αποκτώντας έτσι το σύνολο (100%) των μετοχών της εταιρείας. Μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ προκειμένου να εγκριθεί το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που τα ΕΛΠΕ δεν είναι προτιμητέος επενδυτής (ή αποφασίσουν να απέχουν από την διαγωνιστική διαδικασία) μπορούν να πουλήσουν τη συμμετοχή τους με discount. Ειδικότερα,  ο πλειοδότης μπορεί να ζητήσει από τα ΕΛΠΕ (call option) να του πουλήσουν το 35% της συμμετοχής τους. Στην περίπτωση που δεν θελήσουν να συμμετάσχουν, τότε τα ΕΛΠΕ μπορούν να πουλήσουν σε καθορισμένο χρόνο στον επενδυτή (put option) το ποσοστό των μετοχών τους. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μεταξύ των δύο πλευρών, τότε υποβάλλονται προσφορές για το 65% και η διαδικασία των option μετακινείται σε επόμενο στάδιο. 

Πηγή:energypress.gr

Εγγραφή Είσοδος
Υπενθύμηση κωδικού
Εγγραφή Είσοδος
Θα σας αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ενεργοποίηση της εγγραφής.
Εγγραφή Είσοδος
Έγγραφή